Süt dişleri neden önemlidir sorusu sorulduğunda çocuğun gelişimi ve ağız sağlığı ön plana çıkıyor. Süt dişleri sürekli dişlerin bir rehberidir ve bu nedenle doğru zamanda kendiliğinden dökülmelidir.
Süt Dişlerinin Önemi Nedir?
Pek çok ebeveyn, nasıl olsa süt dişleri dökülecek yanılgısıyla ağız ve diş sağlığı konusunda çocuklarına yardımcı olmuyor. Ancak, süt dişlerinin önemi o kadar fazla ki erken dökülmeler çocuğun sağlığı ve büyümesi-gelişmesi konusunda dezavantajlar oluşturuyor.
6 aylıkken oluşmaya başlayan süt dişleri, 3 yaşında tamamen çıkmış olmalıdır. 10-12 yaşına kadar da süt dişlerinin çocuğun ağzında bulunuyor olması çok önemlidir. Her bir süt dişi, sürekli diş için bir alan hazırlar ve sürekli dişlerin doğru yerde çıkmasına yardımcı olur.
Konuşma, düzgün beslenme gibi unsurların her biri süt dişlerinin mevcudiyeti ile mümkün olacaktır.
Süt Dişlerinde Kararma Neyin Göstergesi?
Süt dişlerinde kararma çocuklarda sık karşılaşılan sorunların başında gelir. Lekelenmelerin temel nedeni bakterilerdir. Çocuk ağız bakımına yeterli özeni göstermiyorsa ağızdaki bakteri sayısı artacak, bu durum lekelenmeleri de beraberinde getirecektir. Lekeler zamanında tedavi edilmezse diş çürümesine kadar gidebilir. O nedenle mutlaka çürük aşamasına gelmeden temizlenmesi gerekir.
Süt Dişleri Ne Zaman Çıkar?
Bebeklerde süt dişleri ne zaman çıkar sorusu özellikle yeni annelerin en sık sorduğu sorular arasında yer alıyor. Süt dişleri 6 aylıkken çıkmaya başlar. Bir çocuk 2,5 yaşına geldiği zaman hem alt hem de üst çenede 20’ye yakın dişin çıkmış olması gerekir.
Süt Dişleri Nasıl Anlaşılır: Süt dişleri ile sürekli dişler arasında belirgin farklılıklar vardır. Süt dişlerinin yapısı daha bombelidir. Aynı zamanda her bir süt dişinin alt bölümünde sürekli dişlere ait germler bulunmaktadır.
Süt Dişlerinin Kaybının Önlenmesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Erken dökülen süt dişleri ile karşılaşmak istemiyorsanız mutlaka belirli önlemler almak durumundasınız. Doğru önlemleri aldığınız zaman süt dişlerinin sağlıklı bir durumda olduğundan emin olabilirsiniz.
- Hem çocuklar hem de aileleri diş bakımı ile ilgili bilgilendirilmelidir.
- Flor uygulamaları ve fissür örtücü işlemleri kaybın önlenmesi için önemlidir.
- Flor sayesinde dişlerin güçlendirilmesi sağlanabilir.
- Fissür ile diş yüzeyinde meydana gelen oyuklar kolaylıkla kapatılabilir.
Süt Dişleri Zamanından Önce Kaybedilirse Ne Yapılmalıdır?
Bazı durumlarda çocukların dişleri çürüyebilir ve bu nedenle de erkenden kayıp söz konusu olabilir. Sadece çürüme sonucunda değil, düşme gibi durumlarda da diş kaybı yaşanması muhtemeldir. Bu gibi durumlarda ise alttan gelecek olan dişlerin yerini koruyabilmesi için önlem almak gerekir.
Aparey olarak adlandırılan tutucular, dişlerin arasında yerleştirilmelidir. Bu tutucu sayesinde sağdaki ve soldaki dişte herhangi bir yön değiştirme söz konusu olmayacak, ortodontik bir sorun meydana gelmeyecektir. Ağızdaki süt dişleri gerekli özen gösterildiğinde zamanından önce düşmez.